Miért van szüksége az Ön cégének arculatra, s milyen egy jó arculat? Hogyan segíti egy jó arculattervezés az üzleti vállalkozása sikerességét?

Van már az Ön cégének logója, arculata vagy márkaneve?
Egy könnyen megjegyezhető logó, arculat és márkanév igen hatékonyan alakítja a fogyasztókban azt a képet az Ön szolgáltatásáról, miszerint az különleges, a versenytársakétól egyértelműen megkülönböztethető, megismételhetetlen érték. A márkafelismerés és a márkatudatosság kulcsfontosságú az online kereskedelmi siker felépítésében, s a márkahű vásárlók táborának kialakításában. Egy találó logó, arculat vagy brand dizájn segítségével az Ön cégét nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni, s a személyes meggyőzés erejével (word-of-mouth advertisement) csak egy stabil arculatú cég reklámozható hatékonyan.

Ha Ön még nem fektetett elegendő energiát cége arculatteremtésébe és márkaépítésébe, de úgy érzi, hogy ennek már éppen itt az ideje, akkor fogadja meg következő tanácsainkat, mielőtt bárminek is nekikezdene.

1. A márka tulajdonságjegyeinek megteremtése
Egy sziklaszilárd márka teremtésének első lépése mindig a márka tulajdonságjegyeinek megteremtése.
Gondolja végig, hogy vásárlóiban, megrendelőiben milyen érzést szeretne kiváltani, illetve milyen ‘image’-et szeretne kelteni a logó, arculat vagy márka által. Márkáját a dizájn által felruházhatja különböző tulajdonságjegyekkel, már-már személyiségjegyekkel. Így válhat egy márka személyiségjegyei szerint lelkesítő, pozitív kisugárzásúvá, vagy erőt, stabilitást sugárzóvá, stb…
Ön bármilyen arculati kisugárzással, tulajdonságjeggyel is ruházza fel üzleti vállalkozását, egy dolgot sose tévesszen szem elől: a kialakított image-től eltérni nem szabad, azt következetesen kell közvetíteni a márka minden marketingjében és kommunikációjában, legyen az a közösségi média felületén, e-mail marketingben vagy az ügyfelekkel való személyes kapcsolatépítés során. Ha ezt a tanácsot mindvégig betartja, az Ön cégének, márkájának nagyon határozott megjelenése lesz, egy feledhetetlen üzenettel.

2. A logó megterveztetése
Ha már elhatározta a márka tulajdonságjegyeit, akkor jön a második lépés, a márka vagy brand tulajdonságjegyeit közvetítő, s könnyen felismerhető logó megteremtése. Egy jól választott logó nagyon kifizetődő befektetés, mert ez által fogják az adott cég jelenlétét bárhol, bármely felületen azonosítani.
A logóterveztetés kulcsfontosságú eleme, hogy a márka ‘személyiségjegyeit’ kell szem előtt tartani, azokat vizuálisan megjeleníteni. Egy kompakt, határozott logó cégét professzionálisabb kisugárzásúvá varázsolhatja, s az online megjelenésben is elengedhetetlen szerepű.
Ne hagyja figyelmen kívül a színek szerepét sem a választásban.

3. A cég vagy márka kommunikációs stílusának, ‘hangnemének’ kialakítása
A befejező lépés a stabil üzleti kisugárzás megteremtése felé vezető úton a márka tulajdonságjegyek megteremtése és a logótervezés után egy következetesen betartott kommunikációs stílus, hangnem kialakítása. Ezt a stílust mindvégig tanácsos betartani a cég kommunikációjában, a közösségi médiában való megjelenéstől az online vagy offline marketing csatornákig, mindenütt. Ha például az Ön cégének arculati jegyei közé a lelkesítő, pozitív tulajdonságjegyek tartoznak, akkor vásárlói és ügyfelei felé Önnek mindig ezt a hangnemet, stílust kívánatos közvetíteni. A márka tulajdonságjegyeinek kell meghatározni a kommunikáció stílusát, hangnemét is.
Ha következetesen ugyanazt a márka ’image’-et sugározza a dizájn és a kommunikáció, akkor tud egy kis cég naggyá és hitelessé válni, s a vásárlók hűségesen reklámozni fogják az Ön termékét és szolgáltatását, a szájhagyomány erejével.

 

Comments are closed.